Administrația britanică vrea redeschiderea școlilor primare de la 1 iunie

Administrația britanică vrea redeschiderea școlilor primare de la 1 iunie

Miniștrii administrației lui Boris Johnson se confruntă cu presiuni intense din partea liderilor consiliilor locale și din partea sindicatelor din învățământ după ce, luni, s-a anunțat planul de redeschidere a școlilor din învățământul primar,  începând cu 1 iunie.

Cel puțin 11 consilii și-au exprimat opoziția pe fondul problemelor de siguranță sau au avertizat că nu vor fi gata la timp.

Uniunea didactică NASUWT a declarat că nu este convinsă dacă redeschiderea școlilor este „adecvată sau practicabilă”, însă Guvernul a răspuns că se bazează pe „cele mai bune sfaturi științifice și medicale”.

În Marea Britanie, pentru majoritatea elevilor, școlile sunt închise începând cu 20 martie.

Marți, consiliul local din Calderdale, West Yorkshire i-a sfătuit pe administratorii școlilor să fie împotriva redeschiderii mai largi, după ce îndemnuri similare au avut loc în Bury, Liverpool și Hartlepool.

Consiliul din Solihull, condus de un conservator, a avertizat, de asemenea, că unele școli ar putea să nu fie pregătite să-și redeshidă porțile în prima săptămână a lunii iunie.

O parte dintre cele 153 de autorități locale engleze au recunoscut că au probleme de siguranță, dar nu au cerut tuturor școlilor să respingă calendarul propus de administrația britanică.

În Anglia, două treimi din școlile primare sunt susținute de autoritatea lor locală, ceea ce înseamnă că nu au libertatea completă de a lua propriile decizii, spre deosebire de academii.

Emma Knights, directorul executiv al National Governance Association ( Asociația Națională de Guvernare) , care îi sfătuiește pe conducătorii școliilor, a declarat pentru BBC că ar fi greu pentru guvernanți să ignore poziția autorităților locale.

Între timp, un sondaj efectuat pe un eșantion de 29.000 de membri ai sindicatului de profesori NASUWT a relevat că doar un respondent din 20 crede că este sigur ca un număr prea mare de elevi să se întoarcă la școală de luna viitoare.

Patrick Roach, secretarul general al sindicatului, a declarat că guvernul „nu a reușit până acum să câștige încrederea profesorilor în ceea ce privește siguranța redeschiderii școlilor”.

„Acum este imperativ ca guvernul să profite de toate oportunitățile disponibile pentru a oferi asigurările necesare pe care le caută profesorii”, a mai afirmat el.

Liderul sindical a solicitat ca toate probele științifice din partea Grupului științific de consultanță pentru situații de urgență (Sage) ale guvernului să fie puse la dispoziția profesorilor și a școlilor cât mai curând posibil.

Tot marți, consilierul științific adjunct, prof. Dame Angela McLean, a declarat, într-o ședință de informare asupra coronavirus-ului care a avut loc în Downing Street, că un sistem eficient pentru depistarea de noi cazuri de coronavirus trebuie să fie în vigoare înainte de a putea fi modificate restricțiile.

„Nivel  de risc acceptabil”

Uniunea Medicilor Britanici (British Medical Association) a declarat că școlile ar trebui să se redeschidă „de îndată ce este sigur în acest sens”, dar a avertizat că „nu este posibilă o abordare cu risc zero”.

Președintele comitetului de medicină pentru sănătate publică al BMA, dr. Peter English, a declarat că există „dovezi crescânde” că, pentru copii, riscul de infectare cu coronavirus este „extrem de mic”, dar tot el a avertizat că nu există încă „o vedere unitară” cu privire la faptul dacă această infecție poate fi răspândită de copii.

„Este vorba despre siguranță, fiind un nivel de risc acceptabil”, a scris dr. Peter English de la BMA în Daily Telegraph, după ce, săptămâna trecută, BMA a spus că ratele de infecție cu Covid-19 sunt prea mari pentru ca școlile Angliei să se redeschidă.

Participarea elevilor din școlile primare va fi voluntară, iar școlile raportează niveluri variate de interes din partea părinților cu care au fost contactați.

Este probabil ca școlile secundare să rămână închise până în septembrie,  dar guvernul speră ca studenții care vor intra în  examene pentru anul viitor să frecventeze puțin timp școala înainte de vacanța de vară.