Alex Ostafe, președintele organizației European Students Union, cel care nu cu mult timp în urmă ne-a acordat un interviu, a trimis redacției noastre următorul material:
Stimate Domnule Presedinte ,
Noi, membrii organizatiei European Students Union, consideram ca in ultimii 25 de ani nu am scapat de comunism, ba chiar mai mult, credem ca forma de dictatura a prins fel si fel de forme in diverse culori politice. Suntem cetateni ai Romaniei si nu mai intelegem care este diferenta intre partidele politice din Romania. Cum este posibil sa vedem atatea aliante politice si tara sa mearga din ce in ce mai prost? In ce scop s-au facut aceste aliante: CDR, alianta DA , alianta USL, alianta ACL? Tinem sa subliniem ca din Diaspora se vad mai usor aceste siretlicuri murdare… De aceea domnule Presedinte al Romaniei, noi dorim foarte mult sa va spunem ca am constatat ca, in diferitele situatii, neprezentarea la vot a fost foarte mare, asta insemnand ca din ce in ce mai multi romani nu mai au incredere in partidele politice din Romania. Dorim sa intarim punctul nostru de vedere atentionandu-va ca economia Romaniei se tine si cu bani trimisi acasa de romanii din diaspora. Asadar, suntem indreptatiti sa luam atitudine si sa va adresam intrebari care privesc realitatile din Romania si destinul tarii noastre. Este de neimaginat cum o tara bogata in resure naturale, bazine hidrografice, terenuri arabile a ajuns sa fie considerata codasa UE!? Am dori, ca un prim pas al democratiei celei adevarate, sa se organizeze un referendum care sa aiba ca tema Proclamatia de la Timisoara, punctul al 8-lea si sa se schimbe legea electorala:
Punctul 8 din Proclamaţia de la Timişoara
”Ca o consecinta a punctului anterior, propunem ca legea electorala sa interzica pentru primele trei legislaturi consecutive dreptul la candidatura, pe orice lista, al fostilor activisti comunisti si al fostilor ofiteri de Securitate. Prezenta lor in viata politica a tarii este principala sursa a tensiunilor si suspiciunilor care framanta astazi societatea romaneasca. Pana la stabilizarea situatiei si reconcilierea nationala, absenta lor din viata publica este absolut necesara. Cerem, de asemenea, ca in legea electorala sa se treaca un paragraf special care sa interzica fostilor activisti comunisti, candidatura la functia de presedinte al tarii. Presedintele Romaniei trebuie sa fie unul dintre simbolurile despartirii noastre de comunism. A fi fost membru de partid nu este o vina. Stim cu totii in ce masura era conditionata viata individului, de la realizarea profesionala pana la primirea unei locuinte, de carnetul rosu si ce consecinte grave atragea predarea lui. Activistii au fost insa acei oameni care si-au abandonat profesiile pentru a sluji partidul comunist si a beneficia de privilegiile deosebite oferite de acesta. Un om care a facut o asemenea alegere nu prezinta garantiile morale pe care trebuie sa le ofere un Presedinte. Propunem reducerea prerogativelor acestei functii, dupa modelul multor tari civilizate ale lumii. Astfel, pentru demnitatea de Presedinte al Romaniei ar putea candida si personalitati marcante ale vietii culturale si stiintifice, fara o experienta politica deosebita. Tot in acest context, propunem ca prima legislatura sa fie de numai doi ani, timp necesar intaririi institutiilor democratice si clarificarii pozitiei ideologice a fiecaruia dintre multele partide aparute. De-abia atunci am putea face o alegere in cunostinta de cauza, cu cartile pe fata.”
Cu stima,
Organizatia studenteasca ESU