Descoperirile ultimilor ani au dezvăluit că secretele îmbătrânirii se află în biologia moleculară. În viziunea doctorului Denham Harman, profesor emerit la Colegiul de Medicină al Universității din Nebraska, bolile degenerative, cum ar fi Alzheimer, cancerul, bolile cardiovasculare, artrita sunt forme diferite de expresie ale procesului de îmbătrânire cauzat de radicalii liberi.
Din fericire, corpul nu cedează cu ușurință acestor atacuri. Enzimele și alte produse chimice, numite antioxidanți, pot anihila radicalii liberi distructivi. Așadar, în mare măsură, îmbătrânirea este o deficiență globală de antioxidanți.
Atunci când avem în organism mult mai mulți radicali liberi decât antioxidanți, apar problemele și suferim de ceea ce oamenii de știință numesc supraîncărcare cu oxidanți (radicari liberi) sau stres.
O metodă prin care ne putem reface arsenalul constă în consumul de ”agenți contra îmbătrânirii”. În categoria acestora sunt incluși cei trei puternici antioxidanți – vitamina E, beta carotenul și vitamina C -, dar și usturoiul, ceaiul, broccoli și roșiile.
O altă metodă poate fi chiar evitarea consumului de alimente ușor oxidabile cum ar fi uleiul de porumb, șofranul, margarina și praful de ouă care este folosit în multe produse alimentare.
Cu alte cuvinte, hrănindu-ne cu alimente bogate în antioxidanți, le oferim celulelor noastre un puternic elixir al tinereții. Multe dintre barierele pe care le putem pune în calea îmbătrânirii sunt aici și acum, chia în fața noastră, sub forma mineralelor, enzimelor și aminoacizilor naturali, ierburilor, plantelor și a altor substanțe naturale. Acestea ne salvează arterele de la distrugere, creierul de la dezintegrare, celulele de cancer și sistemul imunitar de la dispariție. Deci a lua vitamine și minerale este cât se poate de logic. A nu le lua este o invitație la îmbătrânire și la moarte prematură.
Numeroase studii arată că persoanele care iau vitamine amână debutul și gravitatea bolilor cauzate de îmbătrânire. Astfel:- deficiența vitaminelor B poate atrage după sine senilitatea, deteriorarea arterelor, infarctul si anumite forme de cancer; reaprovizionarea cu vitamine previne sau remediază adesea aceste rpobleme;
- deficiența minoră de crom poate grăbi instalarea diabetului sau a bolilor cardiovasculare;
- persoanele care iau în mod regulat vitamine prezintă un risc de cataractă cu 27% mai mic, după cum spun oamenii de știință de la Harvard.
Pentru a amâna îmbătrânirea, biogerentologul Denham Harman (n.1916) ia zilnic următorul tratament:
- vitamina E – 150 până la 300 U.I. (unități internaționale);
- vitamina C – 2000 de micrograme (mg), luate în doze de 500 mg de patru ori pe zi;
- beta caroten: 25 000 U.I. (15 mg) o dată la două zile;
- coenzima Q 10 – 30 mg, luate în doze de 10 mg de trei ori pe zi;
- seleniu – 100 mg, luate în doze de câte 50 mg de două ori pe zi;
- zinc – 30 mg o dată la două zile;
- magneziu – 250 mg;
- o tabletă de multivitamine de concentrație mică, fără fier.