Iris Radulian: ”Faptul că trăiesc pe alte meleaguri nu mă îndepărtează de România…”

Iris Radulian: ”Faptul că trăiesc pe alte meleaguri nu mă îndepărtează de România…”

Iris Radulian este una dintre româncele pe care am ajuns să le apreciez în mod deosebit. Pentru că, în cazul ei, se aplică zicala despre acele fapte care vorbesc în locul omului. A demarat, alături de alți români inimoși, proiectul My Romania Group. În cadrul acestui proiect a dezvoltat și My Romania School, o școală de weekend în limba română pentru copii și o școală de weekend în limba engleză pentru adulți.

Bună ziua, Iris. Îți mulțumesc pentru faptul că ai fost de acord cu acest interviu prin care vom încerca să facem cunoscute proiectele deosebite prin care încerci să spijini comunitatea românească și nu numai. O întrebare, hm, de încălzire, aș spune. Cine este, de fapt, Iris Radulian?

Iris Radulian: Am 32 de ani și sunt din București. Am sosit la Londra printr-o coincidență. Destinul m-a adus aici și văd că nu a fost o greșeală. După ce am absolvitîn București științele politice, am dorit mult să studiez în străinătate pentru a putea face o diferență de atitudine. Am obținut burse în SUA, însă ceva m-a oprit de la a face un astfel de pas. Probabil m-a speriat distanța. Am decis să transfer totul în Europa și am ales Marea Britanie. Am sosit în 2005 și îmi amintesc foarte clar momentul când am pășit pe acest pământ. Emoții mari în sufletul meu, însă ceva îmi zicea că va fi bine. Și așa a fost. După terminarea studiilor am avut șansa de a obține un post de practică la Consulatul României din Londra. După care am cunoscut-o pe doamna Jane Nicholson care conduce fundația FARA, împreună cu prințul Charles. Este un charity (organizație de caritate n.r.) foarte mare din Londra, care strânge fonduri pentru copiii nevoiași din Romania. Am lucrat cu ei 7 ani, după care ceva m-a atras către științele sociale și am decis să mă înscriu la al doilea master, de data aceasta în social-work, pregătindu-mă pentru munca în comunitatea noastră. Prin toate proiectele pe care le-am desfășurat împreună cu alți oameni absolut deosebiți am constatat, cu toții, că românii de aici chiar merită tot suportul nostru,  că suntem niște oameni cu mult caracter, iar cu puțin antrenament și străduință, putem ajunge foarte departe.

Fiind plecată de atâta vreme, ce mai înseamnă pentru tine să fii român? Dar român într-o țară străină?

I.R.: Singură am ales să plec. Puteam avea o viață absolut perfectă și acasă, însă am dorit să încerc altceva. Să mă dezvolt, să învăț, să-mi cunosc limitele în momentele de nesiguranță sau, efectiv, să pot avea curajul să susțin că… ”da, am reușit ceva de una singură!” Faptul că trăiesc pe alte meleaguri, nu mă îndepărtează de România. Eu sunt româncă în suflet și țin asta cu mine, mereu, cu mare preț. Faptul că sunt departe de țară mă face să realizez că sunt româncă mai mult ca oricând. Suntem un neam… mare. Și când spun asta, nu mă refer la dimensiuni, ci la trăsăturile noastre ca și popor. Asta mă ține mândră și fericită să susțin, da, sunt româncă! Probabil că o parte din mine dezvoltă My Romania Group. Asta tocmai pentru a învăța și educa publicul non-român despre adevărata valoare a țării noastre. Mulți nu știu despre noi și au fost dresați de media cum că românii sunt oameni de nimic. Nu este o datorie a noastră să schimbăm această percepție? Eu consider că da.

Cum vezi România din afară?

I.R.: Mai frumoasă ca niciodată. Atunci când îmi vizitez țara sunt foarte fericită, iar momentele petrecute acolo le apreciez în mode deosebit. Poate nimic nu mă afectează mai mult ca atunci când aud sau cunosc oameni care au o percepție greșită despre țara noastră sau despre oamenii de acolo. Nu este corect ceea ce se spune și sunt împotriva generalizărilor. Cei mai mulți români sosiți în UK sunt omanei cu profesii împiși de sistemul din țară la un câștig mai bun. Dar asta nu înseamnă că suntem ultimii oameni ai societății. Din contră, am fost valoroși și suntem, cu atât mai mult cu cât am avut curajul să plecăm în locuri străine nouă și să facem față tuturor impedimentelor de care se lovește un om atunci când ajunge într-o altă țară.

Ce îți lipsește cel mai mult din România?

I.R.: Limba română, arta, cultura și excursiile prin țară. Poate și pentru că am îndrăgit geografia României foarte mult, apreciez fiecare colțișor al țării. Iar aici este un colț de rai cu oameni care păstrează tradiția și obiceiurile. De asta am dorit să insuflu acest spirit copiilor români de aici. Acesta este scopul My Romania School. Să învățăm românește și să știm de ce trebuie să fim mândri de originile noastre.

Iris, știu din alte surse jurnalistice că încercai să obții un spațiu pentru a forma un centru comunitar pentru românii din Marea Britanie. În ce stadiu se află acest proiect?

I.R.: Numai lucruri bune despre acest proiect. Pentru că am lucrat foarte strâns cu multe alte comunități, mi-a părut rău să constat că dintre toate comunitățile, românii nu au unde apela la servicii gratuite și nu numai. Este imperativ să avem un loc al nostru pentru a putea ajuta comunitatea, iar aceasta să înceapă să se ajute în mode practic. Vom reuși. Pentru că eu am încredere în echipa My Romania Group și fiecare dintre noi participă activ pentru a duce la bun sfârșit acest proiect. Pașii în acest sens s-au făcut. Considerabil chiar, însă… nu aș vrea să stric surpriza anului 2015. Încă. Să zicem că… foarte curând, românii nou veniți aici vor găsi sprijinul necesar și, nu numai. Vorbim despre asta anul viitor când vă vom invita la centru. Avem promisiuni din partea autorităților britanice și suntem mai aproape ca niciodată de un real succes. Nu pot destăinui mai multe din respect față de echipa noastră.

Încerc să am răbdare și să-mi stăpânesc curiozitatea. Însă știindu-te sunt sigură că ne pregătești o surpriză frumoasă. Spune-mi, Iris, care sunt proiectele pe care ai reușit să le duci la bun sfârșit și ce alte proiecte ai?

I.R.: Supa săracului (Soup Kitchen Muswell Hill) a fost un suport pentru oamenii nevoiași și l-am desfășurat în biserici. O dată cu deschiderea centrului vom oferi mâncare și consiliere gratuită mai des. Târgurile de joburi și evenimentele caritabile au fost practic, acțiunile noastre de rezistență întrucât au reușit să adune într-același loc peste 1 000 de români. Aceste evenimente le realizăm întotdeauna în parteneriat cu alte entități din comunitate. Până la urmă, puterea noastră stă în unitate, în comunicare, în colaborare.

Pe unul dintre românii care s-au bucurat de ”supa caldă” chiar ați reușit să-l ajutați și altfel. I-ați găsit un loc de muncă… Cu sprijinul asociației My Romania Group

I.R.: Da, îmi amintesc de domnul din Constanța. Nu avem puterea de a găsi un loc de muncă tuturor… Am vrea asta. Însă încercăm să oferim consiliere câtor mai multor români aflați în dificultate.

interviu-iris-radulian-colegi-mrg
Robert Florică (stânga), Costel Cam (mijloc) și Iris Radulian, trei dintre membrii My Romania Group

Iris, întotdeauna când am încercat ”să te prind” într-o convorbire despre ceea ce ai realizat, ai căutat să-mi vorbești despre oamenii din echipă. Vorbește-mi acum despre cei care te sprijină în proiectele tale.

I.R.: Nu este posibil să coordonezi un proiect de talia My Romania Group dacă nu ai oameni valoroși în echipă.iris-radulian-si-costel-cam-eu-romanul Lumea trebuie să înțeleagă că acești oameni, care au și profesiunile lor, sunt voluntari cu un suflet mare. Experiența lor conduce mereu la succes, la faptul că reușim să construim ceva. Avem oameni de calitate și pot aminti pe câțiva dintre ei: Costel Cam, Sebastian Vulvoi, Robert Florică, Nicoleta Juncanariu, Cristian Stâncanu, Liudmila Andrieș, Luminița Alungulesei, Floriana Mitroi, Oana și Gabi Godoci. Aceștia sunt doar câțiva dintre aceia care se implică zilnic. orice idee este binevenită, iar respectul reciproc ne aduce mereu împreună. Am avut parte și de persoane care au decis să ne părăsească și, din păcate, au plecat cu ideile noastre. Însă noi încurajăm pe oricine dacă ideile noastre pot deveni utile, chiar aplicate de alții. Până la urmă, este vorba despre ajutorul dat comunității, nu o luăm personal.

O ultimă întrebare… Sau două întrebări… În demersurile tale, cât de sprijinită te simți de către autoritățile britanice? Ai ceva de reproșat vreunei autorități de aici sau, poate, vreunei  autorități românești?

I.R.: Nu am fi ajuns unde suntem dacă nu aveam sprijinul autorităților. Lucrăm în strânsă colaborare cu Ambasada României, Consulatul român și ICR (n.n. Institutul Cultural Român). My Romania Group este parte a London Citizens (cea mai mare organizație de comunități din lume) și acolo învățăm cum să ne organizăm mai bine. Această organizație ne pune în legătură cu consiliile locale și cu tot ceea ce înseamnă instituție publică. Apelăm fără probleme pentru că vrem binele comunității și atunci ni se deschid toate ușile. Aici, în UK, o organizație care se implică în comunitate chiar înseamnă ceva. Apoi… există o vorbă: cere și ți se va da. În cazul nostru a funcționat și funcționează și cu efort și determinare lucrăm la păstrarea relațiilor. Și noi susținem proiectele altora și de aceea și noi suntem sprijiniți de alții în acțiunile noastre. De exemplu, luna trecută a avut loc o campanie NHS și primării pentru refugiați și azilanți politic. Iar noi am fost acolo să susținem cauza. Acum primim ceva inapoi. Până la urmă, este vorba de a învăța să lucrezi în echipă și să ai determinare în acțiunile în care te implici.

Oricine este binevenit să se implice în a sprijini My Romania Group. Am aflat de la membrii echipei pe care i-am întâlnit la My Romania School (un alt proiect despre care, sper, că vom vorbi curând) că ei cumpără din banii lor materialele pe care le folosesc la școala românească de weekend. Și nu vorbime doar de bani. Caiete, creioane colorate. o hartă a României, cărți de colorat, toate sunt binevenite… Dragostea poate muta munții din loc… Dragotea pentru copiii din jurul nostru și, totodată, dragostea copiilor pentru părinții lor, ne salvează, de fapt, pe noi adulții.  Copiii ne dau, uneori, cele mai bune lecții de viață. Copiii ne dau o șansă: aceea de a păstra gramul de inocență de care avem nevoie atunci când vicisitudinile realității ne fac să ne încrâncenăm.

                                                                                                                                              Interviu realizat de Marinela Șerban

Date de contact: My Romania Group
Newman Catholic College
Harlesden Road
Willesden, NW10 3RN
Tel.: 07856 516 312
My Romania School pe Facebook